Interview: Baanbrekende digitale toegankelijkheid met Eye-Able®

Oliver Greiner, een van de medeoprichters, werd geïnspireerd tot het opzetten van zijn bedrijf door de visuele beperkingen van zijn beste vriend. Wij vroegen hem en Menno Hoekstra, de country-manager voor Nederland, om hun passie en visie met ons te delen. In het gesprek delen zij inzichten met betrekking tot digitale toegankelijkheid en vertellen ze over de inspirerende, persoonlijke reis van Eye-Able®. Hun inzet voor toegankelijkheid en inclusiviteit heeft een aanzienlijke impact op talloze levens.

Carl: Bedankt allebei dat jullie de tijd hebben genomen voor dit interview. Om te beginnen, Oliver, kun je ons vertellen hoe Eye-Able® begon?
Oliver Greiner: Eye-Able® is opgericht door vier vrienden die een visie deelden voor meer inclusiviteit en digitale participatie. We zijn acht jaar geleden begonnen met de ontwikkeling van onze technologie en hebben deze sindsdien verder ontwikkeld. In de beginjaren hadden we geen inkomen; we waren volledig gefocust op ontwikkeling. Vanaf het begin was het onze missie om te strijden voor een grotere digitale toegankelijkheid voor iedereen.

Carl: Er bestaat vaak een misverstand over wie te maken krijgt met digitale toegankelijkheidsproblemen. Wat vind jij daarvan, Oliver?
Oliver Greiner: Het is waar, er bestaan ​​veel misvattingen. De realiteit is dat 1 op de 4 mensen een visuele beperking heeft, 1 op de 5 een auditieve beperking, 1 op de 7 een cognitieve of leerstoornis heeft en 1 op de 10 een lichamelijke beperking heeft. Deze cijfers zijn aanzienlijk, maar zeker nog niet algemeen bekend.

Carl: Wat heeft Eye-Able® tot nu toe bereikt?
Oliver Greiner: In Duitsland helpen we al duizenden gebruikers met onze tools, en we zijn uitgebreid naar vele delen van de wereld. Onze volgende stap is het introduceren van Eye-Able® in Nederland. Wij geloven dat Nederland, met zijn serieuze aanpak van de ESG- en WCAG-wetten, een ideale volgende markt voor ons is. De ESG-wet bevordert duurzaamheid en ethische praktijken, terwijl de WCAG zich richt op webtoegankelijkheid. Eye-Able® bevindt zich precies op het kruispunt van deze belangrijke raamwerken.

Carl: Menno, wat doen organisaties in Nederland op dit moment aan digitale participatie en toegankelijkheid?
Menno Hoekstra: Momenteel voeren de meeste organisaties handmatige audits van hun websites uit om WCAG-compliant te worden. Hoewel deze audits websites kunnen helpen verbeteren, zijn het dure en geen duurzame oplossingen. Eye-Able® biedt continue auditing van nieuwe inhoud en een digitale assistent, waardoor een effectievere en langetermijnoplossing voor digitale toegankelijkheid wordt geboden.

Lees meer over op handen zijnde wetgeving

De Wet EAA komt eraan! Wat dien je te weten?

Wist je dat bijna een kwart van de Nederlanders een beperking heeft en daardoor moeite kan hebben met het interpreteren van informatie op websites? Of via zoekmachines niet de juiste informatie kan vinden? In deze blog leggen we uit hoe je ervoor kunt zorgen dat…

Carl: Oliver, focusten jullie op wetgeving en compliance toen je met Eye-Able® begon?
Oliver Greiner: Nee, er was geen specifieke wet toen we begonnen. Onze focus is altijd op de mensen gericht geweest – 15% van de bevolking is momenteel uitgesloten, en daar willen we verandering in brengen. Wij streven ernaar om iedereen een gemakkelijke digitale ervaring te bieden.

Carl: Welk advies zou je geven aan webontwikkelaars met betrekking tot je tools?
Oliver Greiner: Veel webontwikkelaars gebruiken gratis tools, maar gebruiken deze vaak niet op de juiste manier. Ze richten zich veel op de gebruikerservaring, maar ze moeten er rekening mee houden dat 15% van de gebruikers helemaal geen ervaring opdoet zonder de juiste toegankelijkheidsmaatregelen. Het omarmen van onze tools kan leiden tot tevredener klanten. En door toegankelijkheid in hun workflow te integreren, voegen ze een aanzienlijke groep gebruikers toe aan hun doelgroep.

Carl: Wat is jouw motivatie om digitale toegankelijkheidsoplossingen te blijven verbeteren, Oliver?
Oliver Greiner: Voor mij draait het allemaal om het individu. Wij streven ernaar technologieën te ontwikkelen die de kloof tussen barrières en toegang overbruggen. Er moet nog veel worden ontwikkeld en we willen de enige aanbieder van oplossingen zijn die alle problemen van website toegankelijkheid aanpakt.

Carl: Is het creëren van een community belangrijk voor jou?
Oliver Greiner: Absoluut. Het veranderen van de perceptie over mensen met een beperking is cruciaal. In Duitsland hebben we teamleden met een handicap die waardevolle inzichten en feedback bieden. Het gaat ook om het begrijpen van de markt en het gebruiken van de juiste taal. Door Eye-Able® in websites te integreren, tonen organisaties hun inzet voor inclusie, wat interne culturen kan veranderen en een meer inclusieve samenleving kan bevorderen.

Carl: Menno, waarom heb je besloten de uitdaging aan te gaan om landenmanager voor Nederland te worden?
Menno Hoekstra: Ik heb het grootste deel van mijn carrière in de verkoop doorgebracht en ik was vastbesloten om te gaan werken voor een bedrijf dat zich inzet voor een duurzame samenleving. De missie van Eye-Able om inclusiviteit te bevorderen en digitale barrières te slechten, sprak mij diep aan.

Carl: Waren er persoonlijke redenen die uw beslissing beïnvloedden?
Menno Hoekstra: Ja, zeker. Ik heb een goede vriendin met slechts 10% gezichtsvermogen, en ik heb uit de eerste hand gezien met welke digitale frustraties zij dagelijks wordt geconfronteerd. Deze persoonlijke connectie gaf mij een extra reden om de boodschap van Eye-Able® te helpen verspreiden. Ik ben er trots op dat ik voor een bedrijf mag werken dat zo’n betekenisvolle impact heeft. Als deze kans zich niet had voorgedaan, had ik waarschijnlijk een andere manier gevonden om bij te dragen aan het verbeteren van de wereld.

Carl: Bedankt voor het delen van jullie inzichten en de inspirerende reis van Eye-Able®. Uw inzet voor digitale toegankelijkheid en inclusiviteit heeft een aanzienlijke impact op talloze levens. Oliver, Menno, jullie toewijding en passie zijn werkelijk lovenswaardig. We kijken uit naar de aanhoudende groei van Eye-Able en de positieve veranderingen die dit in de digitale wereld zal brengen. We hopen dat dit gesprek licht heeft geworpen op het belang van digitale toegankelijkheid en het ongelooflijke werk dat wordt gedaan om ervoor te zorgen dat iedereen volledig kan deelnemen aan het digitale tijdperk.

Alle over onze digitale toegankelijkheidsdiensten.

Wist je dat 21% van de Nederlanders een beperking heeft? Dit betekent dat miljoenen mensen moeite kunnen hebben met het interpreteren van informatie op websites of zelfs niet de juiste informatie via zoekmachines kunnen vinden. Dit biedt niet alleen een kans om je bereik te vergroten, maar ook om bij te dragen aan een inclusieve digitale wereld.

Wij willen graag jouw partner zijn in digitale toegankelijkheid. Wij begrijpen hoe belangrijk het is om je website voor iedereen toegankelijk te maken. Niet alleen omdat het wettelijk verplicht is, maar omdat het uw bezoekers een betere ervaring biedt en uw klantenbestand vergroot.

Lees meer ->