21 Tips voor succesvolle e-mail campagnes en nieuwsbrieven
Voor doorgewinterde e-mailmarketeers, maar ook voor degenen die af en toe een nieuwsbrief versturen, is het essentieel om soms te herzien wat we als vanzelfsprekend beschouwen. Dit helpt om de kwaliteit hoog te houden en elke campagne optimaal te benutten. Daarnaast blijft e-mailmarketing nog steeds een van de meest effectieve manieren om met je doelgroep in contact te komen.
Het vereist echter meer dan de boodschap die je wilt uitdragen in een nieuwsbrief zetten met een mooie afbeelding erbij. Het draait om het creëren van boeiende inhoud die je doelgroep aanspreekt en hen aanzet tot actie. Om het volledige potentieel te benutten, is het belangrijk om continue te blijven analyseren en te optimaliseren om je mails naar een hoger niveau te tillen. Daarom geven we hier enkele tips om je conversieratio’s te verbeteren en het meeste uit je e-mailmarketinginspanningen te halen.
1. Segmenteer je lijsten
Personaliseer je e-mails door je doelgroep te segmenteren. Segmenteer op demografische gegevens, Customer Lifetime Value, gedrag, engagement en voorkeuren. Hierdoor verhoog je de relevantie en betrokkenheid van de lezer.
2. Zorg voor visuele consistentie
Houd je header en footer consistent, zelfs als je geen template gebruikt. Dit versterkt je merkidentiteit.
3. Optimaliseer voor mobiel
Meer dan de helft van de e-mails wordt geopend op mobiele apparaten. Zorg voor een responsive design dat goed werkt op zowel desktop als mobiel.
4. Eén doel per e-mail
Gebruik de regel van één: één doel en één centraal idee per e-mail. Dit zorgt voor overzichtelijkheid en laat je expertise zien. Wees ook duidelijk over het doel van je e-mail. Wil je contact onderhouden, omzet genereren, loyaliteit opbouwen, of iets anders? Stem je boodschap daarop af. Hoe meer doelen, des te eerder lezers afhaken.
Voorbeelden van verschillende doelen:
- Contact onderhouden met al je doelgroepen
- Top of mind blijven
- Afspraken maken
- Meer omzet maken
- Loyaliteit bouwen
- Retentie/ Meer omzet bij bestaande klanten
- Bestaande klanten vragen om een testimonial
- Informatie geven
- After sales
5. Houd het simpel
Mensen worden iedere dag overladen met bergen informatie en e-mails, dus: “KISS” oftewel “Keep It Simple Stupid”! Dus hou het simpel, wees to the point en zorg ervoor dat mensen je e-mails makkelijk kunnen scannen. Als je wilt uitweiden dan kun je in je mail altijd doorlinken naar een artikel of landingspagina op je website. Prop ook niet te veel verschillende onderwerpen in 1 e-mailnieuwsbrief. Psycholoog Alan Baddeley ontdekte dat de maximale informatiekanaal capaciteit van mensen ongeveer 2 tot 3 bits informatie is, wat overeenkomt met het vermogen om onderscheid te maken tussen vier en acht verschillende onderwerpen. Overlaad je lezer dus niet met te veel informatie!
6. Pakkende subjectlines
Je onderwerpregel is de eerste indruk die je maakt. Zorg voor een korte, krachtige en persoonlijke subjectline die nieuwsgierigheid wekken en urgentie creëren. Gebruik A/B-testen om te ontdekken wat het beste werkt.
7. Snippets voor extra informatie
Vergeet de snippet niet! Deze korte tekstregel naast je subjectline biedt een extra kans om je ontvangers te overtuigen de e-mail te openen.
8. Vergeet de voorbeeldlink niet
Voeg altijd een voorbeeldlink toe waarmee de ontvanger de e-mail in een browser kan bekijken. Dit is handig als de e-mail niet goed wordt geladen.
9. Korte teksten
Grote lappen tekst worden zelden volledig gelezen in de mail; deze horen op de landingspagina. Houd het dus kort en bondig, en link door naar de uitgebreide content op je website.
10. Introteksten met tekstlinkjes
Gebruik in je introtekst zowel buttons als tekstlinkjes. Sommige mensen klikken liever op tekst dan op buttons, dus geef ze beide opties. Een button is een net wat hardere Call-To-Action en niet iedereen vindt dat prettig. In de tekstlinkjes kan je naar dezelfde pagina linken als de button, maar met wellicht in net wat andere bewoordingen om iemand te overtuigen te klikken.
11. Boven de vouw
Internetgebruikers besteden 80% van hun tijd aan het lezen van boven de vouw geplaatste inhoud. Verder blijkt uit onderzoek van Nielsen Norman Group dat we een “F”-patroon volgen bij het lezen van internetcontent, waaronder ook e-mails. Daarom kun je het beste je waardevoorstel en CTA bovenaan plaatsen, om er zeker van zijn dat je lezers de belangrijkste boodschap hebben gezien.
12. Overtuigende afbeeldingen
Gebruik overtuigende afbeeldingen met alt-tekst, zodat je boodschap ook overkomt als de visuele elementen niet worden geladen. Je afbeeldingen kun je ook gebruiken om sfeer, emotie of stijl over te brengen. Verder kun je in de afbeelding gebruik maken van de kijkrichting van mensen op de afbeelding om meer aandacht te geven aan een CTA of tekst. Het maakt ook uit of een beeltenis de nieuwsbrief inkijkt, of uitloopt.
13. Psychologie van overtuiging
Pas Cialdini’s principes van beïnvloeding toe. Ik benoem ze hieronder, maar er is online veel over te vinden en dus licht ik deze nu verder niet toe:
- Wederkerigheid (reciprocity)
- Toewijding en consistentie (commitment & consistency)
- Sociale bevestiging (social proof)
- Sympathie (liking)
- Autoriteit (authority)
- Schaarste (scarcity)
- Eenheid (unity)
14. Geautomatiseerde campagnes
Automatiseer je e-mailcampagnes om consistentie te waarborgen en tijd te besparen. Denk aan welkomstseries, verlaten winkelwagen herinneringen en verjaardagsmails.
15. A/B-Testen
Test verschillende elementen zoals subjectlines, inhoud, CTA-knoppen en verzendtijdstippen. Analyseer de resultaten en optimaliseer op basis van wat werkt.
16. Interactieve e-mails
Experimenteer met interactieve e-mails zoals polls, quizzen en geanimeerde GIF’s om de betrokkenheid te verhogen. Let er wel op dat de GIF’s niet te groot zijn, dit zorgt namelijk voor een tragere laadsnelheid van de e-mail. Zeker als de ontvanger langzaam internet heeft.
17. Check je mail altijd op spelfouten
Het checken van je nieuwsbrief op spelfouten of het laten checken door iemand anders is cruciaal voor een professionele uitstraling. Een foutloze tekst wekt vertrouwen bij je lezers en vergroot de kans dat je boodschap serieus wordt genomen. Bovendien laat het zien dat je aandacht hebt voor detail en kwaliteit hoog in het vaandel hebt staan. Het lijkt een open deur, maar ik zie nog steeds nieuwsbrieven met spelfouten voorbijkomen.
18. Gebruik benchmark data om te optimaliseren
Vergelijk je resultaten met de benchmarks in je industrie. Dit geeft je inzicht in waar je staat en waar er ruimte is voor verbetering. Ikzelf check meestal meerdere benchmarks, om een accuraat beeld te krijgen van mijn industrie, op zowel nationaal en internationaal niveau. Hieronder een paar voorbeelden van benchmarks:
- Internationale benchmark 2023 van de DDMA
- Spotler 2024
- Hubspot
- DeployTeq
- Klaviyo
- Constant contact, vroegere SharpSpring
- Mailer Lite
19. Kom in contact met je community
Schrijf je in op nieuwsbrieven van marketing automation platforms en volg e-mailmarketinggroepen op LinkedIn voor de laatste trends en tips, zoals:
- Litmus Zij zijn gespecialiseerd in het optimaliseren van elke email om je ROI te optimaliseren, je mail op spam te testen en te zien hoe je mail op elk platform binnenkomt.
- Email Geeks op LinkedIn.
- Specialisten op LinkedIn op de verschillende gebieden van e-mail-deliverability, DMARC, techniek tot contentspecialisten.
20. Meet, analyseer en optimaliseer als continue proces
Gebruik analytics tools om open- en klikratio’s, conversieratio’s en andere belangrijke metrics te monitoren. Optimaliseer op basis van deze data en zorg dat je deze data intern deelt en toelicht, zodat je ook binnen de organisatie engagement creëert. Het zorgt voor interne zichtbaarheid als afdeling door dit op wekelijkse of maandelijkse basis te doen.
21. Feedback en innovatie
En als laatste tip, blijf openstaan voor feedback en innovaties op je vakgebied. Probeer nieuwe strategieën uit en blijf leren van je resultaten. E-mailmarketing is een continu proces van testen, leren en optimaliseren. Door deze tips toe te passen, kun je je e-mailcampagnes verbeteren en betere resultaten behalen. Wat zijn jouw favoriete tips die nog niet genoemd zijn? Deel ze met mij!
Neem contact op met Monique of Suzan op als je meer wilt weten over hoe onze expertise jouw e-mailmarketing kan versterken.
Benieuwd naar een relevante case?